Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste synliggöra våldet i nära relationer

Annons

Fokus kring mäns våld mot kvinnor har hittills oftast legat på offret. Det har varit självklart och så är det fortfarande, det gäller också hedersrelaterat våld.

Men i en utveckling av arbetet mot våld i nära relationer måste vi även uppmärksamma de som utövar våld och våldets orsaker. För oss i Jämtland Härjedalen är det här ett viktigt ställningstagande.

Vi menar att våldsutsatta personer självklart ska erbjudas skydd och stöd samt behandling för sina skador.

Men vi måste också fokusera på utövaren av våldet för att gå till botten med det verkliga problemet; att människor tar sig rätten att utöva våld mot sina närmaste genom att skrämma, förnedra, trycka ner och misshandla.

Arbetet måste ske från olika håll. Det vill vi lyfta i kampanjen Tillsammans mot våld. Förutom den våldsutsattas obestridda rätt till att bli fri sin situation och stödet till våldsutövare att förändra sitt beteende, vill vi också trycka på den viktiga roll vi alla har som närstående.

Genom att synliggöra våldet i vår närhet kan vi påverka situationen för en våldsutsatt person. Att säga ifrån när en kompis blir kontrollerad av sin pojkvän eller flickvän kan vara ett sätt att visa sitt stöd.

Men arbetet måste även ske på ett bredare plan i samhället och här spelar skolan en viktig roll.

Normalisering av våld börjar tidigt. Något som i förskolan kan verka oskyldigt, att en pojke puttar en flicka som får veta att det är hans sätt att visa kärlek, kan i vuxen ålder ha utvecklats till ett relationsmönster, en acceptans för oacceptabla sociala beteenden, där förtryck och våld är vardag.

Det är därför viktigt att arbeta aktivt i förskola och skola med att visa barn och unga alternativa och positiva sätt att kommunicera och agera.

Men även i vuxen ålder kan vi röra om bland normerna. Att sätta ner foten när jargongen i gänget blir sexistisk eller kvinnofientlig är ett sätt att markera för en våldsutövare att här går gränsen, det är inte okej att bete sig så.

Det är viktigt eftersom en i mångas ögon oskyldig gruppjargong kan missuppfattas av någon som tror det är okej att gå hem och utöva våld där. En omgivning som tar ställning mot våld kan hjälpa en våldsutövare att ta ansvar och söka hjälp för sitt handlande.

Vi vill uppmana dig som utsätts för våld att söka hjälp – du kan bli fri från våldet! Och vi vill även uppmana dig som slår att söka hjälp för att sluta slå!

Och slutligen vill vi uppmana dig som närstående, vän eller granne att agera. Sök stöd för att våga fråga! Läs mer på tillsammansmotvald.se.

Ledningsgruppen Myndighetssamverkan mot våld i nära relationer

Jöran Hägglund, länsstyrelsen, Lena Hallquist, Region JH, Märta Warg, Åklagarkammaren Östersund, Björn Eriksson, Region JH, Stephen Jerand, Polismyndigheten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons