Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Ännu bättre om föraren alltid har ögonen på vägen

Annons

Leif Pettersson (S) och Marie Nordén, NTF, pläderar för obligatoriska syntester för bilförare. Motormännen som också värnar nollvisionens idé instämmer i att detta kan vara bra.

Debatt: Inför obligatoriska syntester för bilförare (16 maj)

Men än viktigare är att Sverige äntligen får en skarp lag, som förbjuder en trafikfarlig hantering av mobiltelefonen.

För 15 år sedan började Motormännen argumentera för en sådan lag. Då låg faran i att föraren tappade koncentrationen i trafiken genom att handgripligen ta emot eller ringa ett telefonsamtal.

Mobiltelefonen har utvecklats enormt under dessa 15 år. I dag är det mycket vanligare att man läser på skärmen än att man talar i telefonen. I takt med detta har olycksrisken ökat mångfalt i samband med bilkörning.

Hur många gånger läser vi inte i tidningen i samband med rapportering från trafikolycka: ”bilen kom av okänd anledning över på fel sida av vägen”, ”bilen skar av okänd anledning ner i diket och krockade med ett träd”, ”bilen uppmärksammade av okänd anledning inte att framförvarande fordon hade stannat”.

I veckan läste vi om en timmerbil som i Gällö på en raksträcka farit av vägen på fel sida och var nära att meja ned ett hus. Ingen tror väl att detta beror på brister i synförmågan.

Det är viktigt att trafikutskottet fokuserar på det som i första hand är avgörande för trafiksäkerheten. Den långbänk man hamnat i när det gäller en väl fungerande lag mot en vårdslös hantering av mobiltelefon eller andra elektroniska hjälpmedel har kostat alltför många människors liv.

Den uddlösa lag som den borgerliga regeringen motvilligt införde är ju rena skämtet. Polisen har i flera år anfört att den omöjliggör en lagföring av alla de bilförare, som dagligen bryter mot lagens avsikt.

Inför en verkningsfull lag nu och rädda liv!

Sten Bredberg

Motormännen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons