Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Kommunen svarar brukarrådet: Tillnyktring är sjukvård

Annons

Styrelsen i Jämtlands läns brukarråd, JLB, skriver om brister i den medicinskt övervakade tillnyktringen, att man inte längre får någon medicinsk bedömning av beroendeläkare samt att akuta sjukdomstillstånd kan uppstå när man blandar alkohol och mediciner.

Insändare: Östersunds kommun struntar i patientsäkerheten (4 september)

Överkonsumerar man alkohol är det stor risk att det leder till sjukdom och ibland akuta sjukdomstillstånd. Beroendet i sig klassas som sjukdom.

Oavsett vilken sjukdom man har, eller om man blir akut sjuk, så vänder man sig till sjukvården, inte till kommunen. Socialtjänstens arbete styrs av socialtjänstlagen, och det finns inget som säger att kommunen har ansvar för sjukvårdsinsatser.

Det är rätt att kommunen har det yttersta ansvaret för att alla som vistas i kommunen får den hjälp och det stöd de behöver. Men, som det och står i samma lag, kommunens yttersta ansvar innebär ingen inskränkning i det ansvar som vilar på andra huvudmän.

Representanter från kommunerna i länet och Region Jämtland Härjedalen har diskuterat frågan om ansvaret för tillnyktringsverksamheten med den juridiska avdelningen inom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Dessa jurister säger att verksamheten som bedrivs på tillnyktringsenheten på sjukhuset är sjukvård.

Socialnämnden i Östersunds kommun har beslutat att följa SKL:s anvisningar och tänker inte finansiera sjukvårdsinsatser med kommunala skattemedel.

Däremot är socialnämnden intresserad av att tillsammans med regionen bygga upp en ny gemensam öppenvårdsmottagning (integrerad verksamhet). Den gör det lättare för invånarna att komma i kontakt med vården och få hjälp tidigare och snabbare. Därmed minskar behovet av inläggningar på sjukhuset och institutionsvård.

Björn Sandal (S)

ordförande socialnämnden

Tommy Lekedal

bitr förvaltningschef socialförvaltningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons