Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vindkraft och folkhälsa

Annons

Distriktsläkarna Karling och Åhlander beskriver hälsoriskerna med vindkraft i en debattartikel i ÖP 18 april. Där nämns också en debattartikel i Läkartidningen av två specialistläkare.

Den debattartikeln sablades på sin tid ned av tre av Naturvårdsverket anlitade experter, som i en replik i tidningen hävdade att infraljud från vindkraftverk hade ofarlig nivå och att upplevda problem nog handlade om inbillningssjuka.

Dessa experter kände uppenbarligen varken till att infraljud förstärks inomhus genom resonanseffekter eller resultat från en amerikansk studie ett par år tidigare där man försöksmässigt påvisat samband mellan infraljud och hälsoupplevelser.

Experternas märkliga nedsabling kan förklaras av att Naturvårdsverket hamnat i en intressekonflikt genom att man dels skall stödja vindkraftetablering, dels arbetar med att utforma krav med hänsyn till folkhälsan.

Man har som huvuduppgift att hantera miljöfrågor och besitter därför rimligen inte kompetens att handlägga ett så tekniskt och läkarvetenskapligt komplicerat ärende som det aktuella.

För att vara trovärdig måste regeringen i den uppkomna situationen genom lämpligt departement uppdra åt någon från vindkraftindustri och miljödepartement helt fristående institution: – att genomföra prov och analyser av vindkraftens hälsoeffekter och – att föreslå nya regler för att undvika hälsoproblem vid etablering av vindkraft.

Härje Thunholm

tekn.lic., f.d. överingenjör.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons