Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi skall vara rädda om kärnkraften

/

Annons

Om vi vill behålla välfärden i landet behövs kärnkraften. Tillskottet av el från vindkraften bör reserveras för kommande elbilssatsningar.

För de som jobbar för att minska människans koldioxidutsläpp måste en nedläggning av väl fungerande kärnkraft vara kontraproduktivt. Inget energislag ger under sin livscykel så litet koldioxidutsläpp som kärnkraften. Inte ens vindkraften.

De miljöpartister som inom regeringen drivit igenom en extra effektskatt på kärnkraft biter sig själva i foten. En skatt som gör att väl fungerande kärnreaktorer måste läggas ned i förtid, då denna skatt gör kärnkraften olönsam.  Man tror att den kraftigt subventionerade vindkraften skall kunna ersätta kärnkraften. Kanske till viss del när det blåser starkt, men det gör det ju inte alltid.

Man gör även det felet att man jämför den samlade toppeffekten av vindkraften med kärnkraftens motsvarande effekt. Skillnaden är bara den att kärnkraftens effektleverans är väderoberoende. Medan vindkraftens effektleverans är helt och hållet väderberoende.

En kärnreaktor behöver stängas av då och då för underhåll. Därför behöver vi ett par rektorer för mycket. Den elen kan exporteras, för att minska koldioxidutsläppen i Tyskland när alla våra reaktorer är igång.

Björn Wahlberg

Äntligen! Nu finns ÖP som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android !

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons