Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboendebränderna sätter skräck i Löfven

/
  • De som systematiskt bränner asylboenden är terrorister, skriver Karin Jonsson.

— Kan du nu applicera ett mönster på muslimska gärningsmän?

Annons

Jag får ett meddelande på Facebook från någon jag inte känner. Människor har precis sprungit för sina liv ut ur en konsertlokal. 15 personer har mist livet i en bar. Bomber detonerar utanför en fotbollsarena. Den islamistiska och extremistiska gruppen Daesh tar på sig skulden för terrorattackerna i Paris. De som hävdar att de är den islamiska staten sträckte på ryggen över de liv som blivit död i Frankrike.

Hen jag inte känner undrar:

— Kan du nu applicera ett mönster på muslimska gärningsmän?

Den frågan måste besvaras med ett nej. Daesh är en islamistisk terrorgrupp. Det är Daesh som är mönstret, inte muslimska män. Vid en snabb och enkel googling kan en lära sig att terrorgruppen Daesh är baserad på salafijihadism, en fundamentalistisk strid för hur islam lärdes ut under de första tre generationerna efter profeten Muhammed. En extrem gren av islam som vill tolka en helig skrift på sitt sätt och få sin vilja igenom med våld, alltså. Inte en allmän beskrivning av muslimer.

Hen som mejlade mig ville snabbt koppla samman alla muslimska män till terrorister. Vi vill dock inte lika snabbt koppla samman tematiken i de bränder som asylboenden och tilltänkta asylboenden utsätts för.

Lavinartat brann det nästan varje natt ett tag i oktober. Till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gick ut och sa att bränderna var förkastliga. Efter det har det inte brunnit på länge. Till alldeles nyligen: I går brann det utanför Södertälje i ett tilltänkt boende för ensamkommande flyktingbarn.

Lågorna visar på definitionen av terrorism. Det tuttas på, hälls bensin och bränns ner till grunden. Till följd är att människor som eventuellt ska bo och människor som bor på Migrationsverkets boenden blir rädda. Att internationell media rapporterar om bränderna visar inte bara att det är exceptionellt hemskt i Sverige just nu. Det gör även att budskapet sprids utanför landets gränser. Man har för avsikt att få färre att söka asyl här. Den serie bränder som drabbade boenden över hela Sverige ligger även lägligt i tiden för regeringens vändning i migrationspolitiken. Det är definitionen av terror: sätta skräck i människor och med våld påverka regeringen och makten.

Titta upp. Öresundsregionen är inte längre ett öppet pendlingslandskap efter att regeringen svängt i sin migrationspolitik.

Här i Sverige har det under året systematiskt eldats tilltänkta flyktingboenden. Efter den brinnande trenden har Sveriges politiska landskap målats om avsevärt.

Det har brunnit i Boden, Stenungsund, Filipstad, Arlöv, Arboga, Eskilstuna, Onsala, Ljungby, Bengtsfors, Malung, Värnamo och Vilhelmina. De som systematiskt bränner asylboenden är terrorister.

En person som i politiskt syfte använder sig av våldshandlingar är Svenska Akademins ordlistas (SAOL) definition av terrorist.

— Kan du nu applicera ett mönster på de som tänder eld på asylboenden?

Mer läsning

Annons