Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bofride: Hög tid att forma de gemensamma idéerna

Annons

Om tre veckor kommer Ulf Kristersson (M) med stor sannolikhet att väljas till Moderaternas partiledare. Då sällar han sig till övriga partiledare i Alliansen: Annie Lööf (C), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L)

Med ett år kvar till valet är det dags för Allianspartierna att för det första forma sina egna politiska idéer, för det andra komma överens om ett gemensamt valmanifest att gå till val på. Moderaterna ska dessutom välja ny partiordförande på en extrastämma nu i månadsskiftet – dess ordinarie stämma hålls den 15–18 oktober. Kristdemokraternas riksting följer veckan därpå. Och inom Liberalerna, som har landsdagar i november, pågår också en partiledarstrid.

Men allra först, i slutet av september, har Centerpartiet förbundsstämma.

Partiledaren Annie Lööf (C) och partisekreteraren Michael Arthursson (C) presenterade i förra veckan de förslag som partistyrelsen tänker lägga fram till de 500 ombuden som samlas för stämman i Malmö.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson och partiledare Annie Lööf presenterar programmet för partiets stämma i Malmö i månadsskiftet september/oktober.

Kärnan i alla förslag är att minska klyvningen av Sverige. Detta formuleras i tre stora reformpaket som gäller jobb och småföretag, en skatteöversyn samt en reformerad bostadsmarknad.

Här finns många förslag, både konkreta och mer målformulerade. Gemensamt för dem är: förenkling. Det måste bli enklare att få ett jobb, enklare att starta och driva företag, enklare att utbilda sig och enklare att få en bostad. Centerpolitik i sin prydno: pragmatiska förslag för att lösa konkreta problem.

Stora reformer av mångåriga system måste göras i samråd och över partigränser. Det duger inte att stora beslut som direkt berör medborgarnas vardag riskerar att rivas upp vid ett maktskifte. Centerpartiets förslag om en expertkommission för att brett se över reglerna på arbetsmarknaden är därför både klokt och nödvändigt.

Vi behöver hitta nya modeller för en rörligare arbetsmarknad där ett karriärbyte inte innebär att man förlorar fotfästet och all trygghet man har med ett fast jobb.

Många av dagens regler för arbetsmarknaden har sitt ursprung i 1970-talet. Mycket har hänt sedan dess, både vad gäller företagens och anställdas behov och önskemål. Allt behöver verkligen inte bli sämre av att relationerna mellan arbetsgivare och arbetstagare ses över.

Vi behöver hitta nya modeller för en rörligare arbetsmarknad där ett karriärbyte inte innebär att man förlorar fotfästet och all trygghet man har med ett fast jobb. Detta görs bäst i samråd med arbetsmarknadens parter från början.

Man ska ha i åtanke att många av arbetsmarknadens regler även är ett bra stöd för arbetsgivarna. Det är effektivt att ha gemensamma regler för hur man sköter svåra processer som uppsägningar. Att bara ta bort turordningsreglerna utan att ersätta med något annat kan bli problematiskt för en arbetsgivare.

För att komma framåt måste dock vissa fack bryta med gamla mönster där det verkar viktigare att isolera arbetsmarknaden för dem som redan är inne än att släppa in fler.

Ett annat förslag till Centerstämman – att låta lanthandlare sälja alkohol – har mottagits med starka reaktioner och blir lite som ett lackmustest för vilket landsbygdsperspektiv man har. För det handlar ju bara om en enda sak: avstånd. Varför ska det automatiskt vara krångligt och ta flera dagar att köpa en flaska vin för att man bor avsides? Försäljningen ska självklart ske på samma villkor som i Systembolagets egna butiker.

Mer läsning

Annons