Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demervall: Löfvens arrogans vinner varken val eller vänner

Statsminister Stefan Löfvens arrogans kring regeringsfrågan och statsministerrollen är krönikören Magnus Demervalls ämne den här veckan. Demervall är till vardags debattör, företagare, skribent och var tidigare stabschef åt Annie Lööf.

Annons

Magnus Demervall är krönikör.

Idag kom Statistiska Centralbyråns stora partisympatiundersökning. Den största och mest ansedda mätningen i Sverige.

Moderaterna klarar sig bättre än vissa befarat, men rasar till siffror som närmast påminner om katastrofsituationen runt 2002. Centerpartiet går som en raket i opinionen och får sina högsta siffror på nära tre decennier. Men inget av det var oväntat. En förändring som säkert gläder en och annan socialdemokrat är att de nu kravlar sig upp över 30 procentenheter, för första gången på ett tag.

Många är de texter som nu handlar om regeringsbildningen. Om den snåriga process som kan komma efter nästa val. Det är sant. Men ännu mer sant är att valresultatet är långt ifrån klart.

Detta vet alla. Ändå verkar vissa saker anses ödesbestämda. Stefan Löfven gjorde en intervju med TT i samband med Nordiska rådet i onsdags. För den som läser intervjun är det helt uppenbart att det för Stefan Löfven bara finns två sätt att styra Sverige efter nästa val. Antingen får Sverigedemokraterna inflytande över borgerligheten eller så blir han själv kvar som statsminister. Det är naturligtvis mycket noggrant uttänkt, för att sätta en bild som inte alls är sann.

Mannen som i alla andra lägen dyrt och heligt intygar att blockpolitiken är dålig för Sverige och att alla måste hjälpas åt slår nu fast att han, som inte ens samlar en tredjedel av väljarna, ska vara den enda möjliga statsministern efter valet 2018.

Socialdemokraternas Stefan Löfven talar i Almedalen.

Det är naturligtvis både arrogant, självgott och spär på bilden av en person som ännu inte förstått att Socialdemokraterna tappat många väljare på bara några år. Och att det sker i land efter land. I Nederländerna kraschade man från 25 % till 6 %. I Frankrike ser man ut att gå mot en historisk förlust i sommar, liksom man gjorde i presidentvalet.

Så vad kan Socialdemokraterna i Sverige då förvänta sig? I SCB har man nu 31,1 procent. Den som noga följer opinionen vet att trenden talar mot Socialdemokraterna. Socialdemokraterna är historiskt sett dåliga på att spurta och dessutom är de ofta övervärderade i SCB:s mätningar. Förra valet tappade de 4,6 procentenheter från motsvarande mätning till valdagen. Valet innan tappade man 5,9 procentenheter.

Mycket talar alltså för att Stefan Löfven är på väg att leda Socialdemokraterna mot partiets allra sämsta valresultat sedan allmänna rösträtten infördes.

I slutet av intervjun säger Löfven "Det verkar pågå någon diskussion {inom Alliansen} som går ut på att man ska få till ett valresultat som gör att jag inte kan sitta kvar. "

Jo, det kan ha undgått den självgode statsministern som verkar tro att allt går ut på att han ska vara statsminister. Men Alliansen har inte varit direkt otydlig på punkten att man gärna vill ha ett resultat i nästa val som gör att Stefan Löfven byts ut mot en statsminister som tar jobben, integrationen och tryggheten på större allvar.

Mer läsning

Annons