Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgkrönikan: När "ingenting är sant" och den fejkade historien om hur Wallström fick "vapenvädjan från Daesh"

/

Den här helgkrönikan är en kortad och "krönikerad" version av veckans digitala nyhet från ledarsidan om det falska brevet. En längre och mer detaljerad version med länkar till dokument och publiceringar kan
läsas här
.

Annons

För en tid sedan gästade den rysk-brittiske författaren Peter Pomerantsev Stockholm. Med sin bok "Ingenting är sant och allting är möjligt" skildrar han det nya Rysslands surrealistiska själ och hur den ryska propagandan fungerar.

I veckan blev jag uppmärksammad på ett brev som cirkulerade på ryska sajter och som just kan beskrivas på det sättet, "ingenting är sant och allting är möjligt". Innehållet i brevet var lika galet som skruvat: att en kvinnlig ledare för Daesh skulle be utrikesminister Margot Wallström smuggla svenska vapen genom Turkiet till mördarsekten.

Utrikesdepartementet hade redan noterat brevet, daterat 11:e mars. Det inkom till registrator, men diariefördes inte, utan skickades vidare till säkerhetsavdelningen. I cybervärlden hittar jag de första spåren den 23:e mars, då signaturen "Olle" laddade upp sin första och enda artikel på Pressbladet - en ”nättidning där alla får vara med och publicera sig”. "Olles" artikel som är skriven på stapplande svenska bygger på brevet, som i sin tur laddades upp på en pdf-sajt i samband med artikelpubliceringen.

Därefter har ryska Ino-News (som ”erbjuder översättningar av utländska mediers material från engelska, tyska, svenska, portugisiska, rumänska, spanska och serbokroatiska språken, tillägnad de mest relevanta världshändelser”) översatt innehållet till ryska. Hur nu en mystisk uppladdning på en sajt där vem som helst kan skriva vad som helst skulle kunna vara en av de mest relevanta världshändelserna lämnas obesvarad.

Därefter har brevet publicerats av Politrussia som säger sig vara en sammanslutning av bloggare för ”objektiv media”.

Metoden känns igen från tidigare kända trollbrev, att börja mer obskyrt och sedan försöka ”flytta upp brevet” steg för steg i trovärdighetskedjan för att få spridning. Att dessutom hoppa mellan språkområden är ett sätt att kunna växla upp. För vem har koll på Svenskbladet i Jaroslav eller Sotji?

Regeringen har tidigare varit utsatt för falska brev. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) pekade i mars ut främmande makt för att ligga bakom brevet på försvarsdepartementets brevpapper där Ukraina erbjöds köpa svenska vapen.

– Vi måste bli bättre på att analysera och titta på syftena bakom det här och hur man på ett bra sätt kan bemöta det. Det är ju till och med så att man i Ryssland har människor som avlönas för att sitta och kommentera på sociala medier för att påverka i ett speciellt syfte, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid till SVT.

Ett annat exempel är att rysk tv visat upp ett förfalskat brev mellan svenska justitiedepartementet och Ukraina. Det brevet hade laddats upp på CNN:s sajt för medborgarjournalistik.

Per Gudmundson, ledarskribent på SvD och en av Sveriges främsta granskare av jihadism har läst brevet.

– IS skriver inga brev till utrikesministrar. Och definitivt inte på engelska. IS har ingen "Female assault battallion" - bara tanken på kvinnor i stridande eller ledande roll är befängd. IS kallar sig inte heller DAESH, kommenterar Per Gudmundson till ledarsidan.

Och när terrorexperten doktor Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan får se brevet avfärdar han det omedelbart.

– Ja det är ett galet brev - inte bara "Deash first female" utan även att de kallar sig Daesh, något de avskyr.

Dessutom är det värt att understryka att Sverige stödjer Daesh motståndare, bland annat genom militär utbildningsinsats i Norra Irak för kurdiska styrkor. När Frankrike aktiverade Lissabonfördraget efter Parisdåden svarade Sverige med att bistå med vapen och transportinsatser i Frankrikes kamp mot Daesh.

En möjlig förklaring är att brevet kan vara en testballong för attacker på den svenska feministiska utrikespolitiken och flyktingfrågan i Syrien.

Det kan också handla om att spä på propagandabilden om Rysslands syriska äventyr samt att sprida den ryska inringningsmyten. I den berättelsen spelar Sverige numera rollen som tuff kritiker av den olagliga ockupationen av Krim och kriget i östra Ukraina.

När "ingenting är sant och allting är möjligt" kan Daesh skriva brev till Wallström och en del kan faktiskt tro att det är på riktigt.

Mer läsning

Annons