Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt hellre Ranstorp sköta kulturen än Bah Kuhnke Daesh-resenärerna

Det har varit några ytterligare plågsamma dagar för Miljöpartiet sedan demokratiminister Alice Bah Kuhnke gjort felaktiga påståenden i SVT:s Agenda när det gäller avhoppare från mördarsekten Daesh.

Annons

Läs mer: Så krigar de svenska jihadisterna på Facebook

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Umeå pekades ut som en förebild i att hantera återvändande sektmedlemmar. Problemet är att Umeå aldrig tagit emot någon. Och uttalandet i Agenda väckte förvåning i kommunen. Dessutom saknade demokratiministern ett bra svar på hur Sverige hanterar de dryga 150 återvändarna från terrorsekten Daesh.

Och som terrorforskaren Magnus Ranstorp konstaterade dagen efter i SVT:s Aktuellt:

”Det är en nationell prioritet att hantera återvändare, som är kanske de farligaste individerna vi har. Att bara lämna detta till Säkerhetspolisen är oansvarigt.”

Ranstorp tillägger också att han tror att ministern inte ”fått så bra briefing”.

Läs mer: Omstridd moské uppmanade till röst på Miljöpartiet

Att hantera kulturfrågor och hårda frågor om hur medlemmar av vår tids mest mordiska sekt ska bemötas är tydligen en kombination som är för svår. Att frågan ligger på kulturdepartementet blir mer och mer obegripligt. Mer logiskt vore att lägga det på justitiedepartementet hos inrikesminister Anders Ygeman. Där finns annan kompetens när det gäller brott mot mänskligheten, terrorism och våldsbrott.

Alice Bah Kunkes svaga insats i SVT skadar Miljöpartiet och framför allt Gustav Fridolin som 2014 hade med sig två ministrar; Mehmet Kaplan och Alice Bah Kuhnke. Båda två har så att säga haft svårt att hantera islamism i olika former.

Läs mer: Det var de här frågorna som Kaplan fick avgå på

Och ska Daesh-resenärerna ligga kvar på Kulturdepartementet är det bättre att låta exempelvis Magnus Ranstorp ta över och sköta både resenärerna och kulturen, än att låta Alice Bah Kuhnke fortsätta ha ansvaret för återvändarna.

Magnus Ranstorp

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Läs fler ledare av Patrik Oksanen:

När antisemitiska konspirationsteorier flyttar in Riksdagen

Ta ifrån extremisternas deras utländska pengar

Låt de flyende muslimerna slippa extremismen

Mer läsning

Annons