Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Efter detta måste Europa betrakta lastbilar som ett mordvapen

/
  • När detta skrevs kunde inte polismyndigheten eller sjukvården bekräfta att någon dött i dådet på Drottninggatan, men enskilda polismän talade om tre döda och flera skadade.

Hur många av oss har inte gått där, på Drottninggatan i centrala Stockholm?

Annons

Klockan 14:53 på fredagseftermiddagen blev den för många av oss välbekanta Drottninggatan platsen för panik, kaos och död.

En Spendrups-lastbil för dryckesleveranser kapades och kördes, som det framstod medvetet, in i folkmassorna på Drottninggatan och vidare in i Åhlénsvaruhuset.

Världen tvingades efter de fyra koordinerade flygplanskapningarna i USA 2001, med attackerna mot Pentagon och World Trade centers tvillingtorn, att börja betrakta flygplan som potentiella massterrorvapen.

Den psyksjuke piloten Andreas Lubitz som medvetet tog 149 oskyldiga passagerare med sig i döden i en bergvägg nära Seyne i franska Alperna, skärpte också säkerheten för detta transportslag.

Frågan är hur lastbilar ska betraktas framöver och om öppna platser som gågator och torg inte måste skyddas bättre från bilar och lastbilar.

Det var en lastbil som användes för att mörda 84 och skada över 200 personer på strandpromenaden i Nice under Frankrikes nationaldag.

Det var en lastbil som användes för att mörda 12 och skada 48 på julmarknaden i Berlin fem dagar före julaftonen förra året.

Det var en lastbil som användes för att mörda fyra personer och skada 15 på promenadstråket genom Gamla stan i Jerusalem den 8 januari.

Lägg därtill bilen som användes för att döda fyra människor och skada 29 utanför parlamentet i London så sent som för två veckor sedan.

Sedan en tid finns säkerhetspollare, cirka meterhöga stolpar, både fasta och sådana som kan sänkas ned i gatan, som spärrar infart till gågator och säkerhetsobjekt, som Rosenbad och riksdagen, i centrala Stockholm.

Långt innan frågan om motiv och eventuella medhjälpare är fullt utredd kommer en diskussion att starta om hur öppna platser kan skyddas från situationer där fordon i praktiken blir massmordsvapen.

Kan lastbilar med hjälp av modern elektronik, kanske fingeravtrycksläsare, göras obrukbara för obehöriga förare?

Mycket av det som hände under de där första skälvande timmarna kommer att behöva granskas ur ett beredskapsperspektiv.

Polisen gick i stabsläge, ärendet klassades som en "nationell särskild händelse", skyddsobjekt över hela landet fick skärpt bevakning, hela nationella insatsstyrkan aktiverades, liksom det nationella bombskyddet. Säpo startade sitt underrättelsearbete för akuta händelser.

Statschefen avbröt statsbesöket i Brasilien, alla statsråd fick särskilt skydd, statsministern avbröt resan till Göteborg och samlade regeringen i Stockholm, tåg och bussar beordrades stanna, centralstationen tömdes, brottsplatsen spärrades av och allmänheten uppmanades använda sociala medier när telefonnätet inte klarade teletrafiken.

Säpochefen konstaterade att dådet dessvärre inte var överraskande och att polisgrenarna övat på scenariot så sent som förra veckan, just i ljuset av de lastbilsattacker som ägt rum runt om i Europa och den högre hotbild (hotklass 3) som Säpo anser att Sverige befunnit sig i sedan den förra allvarliga händelsen på Drottninggatan, Taimour Abdulwahabs misslyckade islamistiska attentat med rörbomber och spikar, som bara drabbade honom själv.

Som alltid med blind terror mot oskyldiga människor som utsätts för rent dödlig kollektivism - som dödas bara för att de tillhör en kultur eller en civilisation - är attackmålet tilliten, kittet, tryggheten, sammanhållningen, vi-känslan. Målsättningen är polarisering, gruppmotsättningar och hat.

"Sverige är attackerat" sade statsministern, långt innan polisen ens bekräftade att det rörde sig om ett terrordåd, innan polisen kunde bekräfta att någon dödats och i så fall hur många och innan polisen ens kunde bekräfta att det var en misstänkt person som polisen presenterade en bild på.

Det hette när det här skrevs, under tidig fredagskväll, bara att det var en person polisen ville komma i kontakt med och som hade fotograferats i direkt anslutning till händelsen.

Men också dessa vaga uppgifter räcker för att se att säkerheten på offentliga platser där många civila vistas behöver höjas. I nuläget är fordon mordvapen.

Mer läsning

Annons