Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löjeväckande show inför väljarna

Den sista debatten i det amerikanska presidentvalet gav tyvärr lite riktig substans i sakfrågor, kandidaterna tog åter igen upp mest tid med att älta personangrepp.

Annons

Med tre veckor till presidentvalet i USA var det så dags för den sista stora TV-debatten. Inför denna debatt ledde Hillary Clinton med siffror betydligt högre än vad någon kandidat brukar leda med på det här stadiet i en valrörelse. Donald Trumps tendens att de senaste två, tre veckorna slänga ur sig absurda anklagelser snarare än att prata sakfrågor har inte påverkat hans opinionssiffror positivt.

Därmed är det inte sagt att slaget är över. På tre veckor kan fortfarande mycket hända och allt handlar i den här fasen om de så kallade "swing states", de stora stater som ännu inte visar ett tydligt resultat. Det är också tydligt att Clinton har sina egna problem med trovärdighet, många amerikaner känner en djup misstro mot hennes person. Nya läckta mail som antyder att hon ger olika besked offentligt och i samtal med intressegrupper. Den typen av anklagelser behöver hon bemöta om hon ska kunna säkra segern. Debatten i sig utgick ifrån ett antal områden på vilka kandidaterna fick en fråga var som de fick svara på. Det var dock inte många av dessa frågor som man faktiskt stannade vid och fokuserade på utan diskussionen gick snart över i personangrepp, Clinton drog upp huruvida Trump har goda kontakter med Putin eller inte när de skulle diskutera immigrationsfrågor. Trump attackerade Clinton för att vara för svag som ledare i förhandlingar när han fick en fråga om sin ekonomiska politik.

Flera av de frågor som hade behövt utvecklas mer kapades istället av de ämnen som redan ältats i nyheterna de senaste två veckorna, Trump fick återigen tid att stå och säga att alla anklagelser mot honom givetvis är helt fel. Clinton fick minuter att prata svävande om hur bra hennes och Bills välgörenhetsorganisation är istället för att prata politik. Den typen av kapning gör alla till förlorare.

En rad andra häpnadsväckande påståenden och uttalanden fälldes under den resterande delen av debatten. Trump vägrade säga att han kommer acceptera valresultatet. Han påstod även att man hade förlorat överraskningsmomentet genom att attackera Mosul – som om han hade någon insikt eller kunskap i den frågan. När det väl hände reagerade man som åhörare inte ens för debatten hade redan spårat ur fullständigt.

I mångt och mycket var detta en representativ debatt för den här valrörelsen, det vill säga högst ovärdig. Det finns en rad frågetecken kring Clintons politik, som att hon vill hjälpa ekonomin genom att höja en redan hög företagsskatt, men dessa frågetecken bemöts aldrig av en värdig motståndare. Istället får väljarna Trump. Ovärdigt var ordet.

Mer läsning

Annons