Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Åsling: Nördarna kommer ta över världen

Annons

Uppskjutningen av Falcon Heavy måste vara årets absolut mest fascinerande händelse. Inuti sitter en elbil av märket Tesla på väg till planeten Mars. Uppskjutningen skedde onsdag 6 februari klockan 21:45.

Bedriften är imponerande av flera anledningar.

För det första är det första gången som en raket återanvänds för att skjutas upp igen. Spacex lyckas alltså återigen med bedriften att få de hjälpande styrraketerna att landa på marken efter uppskjutningen. Bedriften sänker kostnaderna för rymdresor i framtiden eftersom raketer kan återanvändas.

För det andra leds projektet av ett privat företag – människor har alltså valt att investera en del av sin förmögenhet i den kommersiella iden att en dag (typ 2040) besöka Mars. Storskaligheten i det privata projektet är slående och visar vilken urkraft människan kan vara när den kombinerar entreprenörskap och ingenjörskonst.

För det tredje är företagets grundare Elon Musk ett PR-geni. Med uppskjutningen skänker han sitt andra kommersiella projekt, elbilsföretaget Tesla, ovärderlig PR. Inget annat bilföretag kan skryta med att deras bil befinner sig i omloppsbana runt Mars.

Företaget Spacex och projektet att skicka människor till Mars har dock ett större djup än att vara PR-motor för Tesla. Förhoppningsvis blir uppskjutningen den välbehövliga gnista som behövs för att återigen öka intresset för rymdresor.

Dagens barn är morgondagens kolonisatörer på Mars. Om ett privat företag hinner dit före en statsmakt är det i sig ett bevis på marknadsekonomins inneboende kraft. Politiken leder inte utvecklingen, politiken följer den utveckling som skapas genom tekniska och ekonomiska innovationer.

Uppskjutningen av Falcon Heavy fascinerar inte bara för att det kittlar människans intresse för det okända och ett framtida liv bortom vårt eget jordklot. Som bedrift, tekniskt och affärsmässigt, är det också en enorm förebild för dagens unga.

Det är ingen slump att rymdprojektet flirtar friskt med nördkulturen. Farkosten Falcon Heavys namn är en flirt med Star Wars-filmerna och rymdskeppet The Millennium falcon ocht teslabilen innehåller en uppenbar referens till Science fiction berättelsen Liftarens guide till galaxen med anteckningen "Dont panic". Det är för att vi står inför ett maktskifte.

1000-talet tillhörde generalerna, men 2000-talet tillhör nördarna. Det är så kallade nördar med otänjbart intresse för uppfinningsrikedom som kommer ta över den här världen, så länge vi har den kvar.

Mer läsning

Annons