Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Vem vågar göra ditt bolån dyrare?

Annons

Vid årsskiftet löper Stefan Ingves förordnande som riksbankschef ut. Spekulationerna om vem som ska efterträda honom är i full gång. Formellt finns inget som hindrar att han väljs om för en tredje sexårsperiod, men eftersom han redan suttit tolv år på posten så talar mycket emot att han skulle väljas om. Det är för den delen inte ens säkert att Ingves vill sitta en mandatperiod till.

Det vore bra om Riksbanken börjar föra tillbaka räntan till mer normala nivåer medan tid är

Det vore också bra för Riksbanken med lite nytt blod. Penningpolitiken rullar på i samma hjulspår – minusränta och stödköp av statspapper – fastän den svenska ekonomin går på högvarv. Tillväxten är hög och arbetslösheten är låg (även om vissa grupper – ungdomar med låg utbildning och nyanlända – fortfarande har svårt att komma in på arbetsmarknaden). Ändå brassar Riksbanken på med en penningpolitik anpassad för ett krisläge. Argumentet som Riksbanken anför är att inflationen inte tar fart och att inflationsmålet på 2 procent inte nås. Men det beror inte primärt på att vi i Sverige inte för en tillräckligt duvaktig penningpolitik.

Det vore därför bättre att Riksbanken börjar föra tillbaka räntan till mer normala nivåer medan tid är. För den höga tillväxttakten och den låga arbetslösheten kommer inte att fortsätta för evigt. När konjunkturen vänder så är det inte bra om Riksbanken saknar ett av sina viktigaste styrmedel: Räntan.

Karolina Ekholm, statssekreterare åt Magadela Andersson  (S) och tidigare vice riksbankschef är en av toppkandidaterna till ny riksbankschef.

I spekulationerna om vem som ska ta över som riksbankschef förekommer många namn. Ett av de som hörs oftast är Karolina Ekholm. Hon är docent i nationalekonomi och var en av fem vice riksbankschefer under perioden 2009-2014. Det som talar emot henne är att hon nu arbetar som statssekreterare åt finansminister Magdalena Andersson (S). Också det tidigare statsrådet Tomas Östros (S) och Jens Henriksson, tidigare vd för Stockholmsbörsen och nu vd för Folksam nämns. Men alla dessa tre är tydliga partipolitiska val – även Henriksson har varit statssekreterare i en S-regering.

Valet är viktigt, inte minst eftersom det står och väger i riksbanksdirektionen. Tre av ledamöterna vill fortsätta med den nuvarande penningpolitiken, tre vill strama åt.

Vill man göra ett mindre politiskt val skulle den vice riksbankschefen Cecilia Skingsley kunna vara ett alternativ. Det finns givetvis även fler tänkbara kandidater.Valet är viktigt, inte minst eftersom det står och väger i riksbanksdirektionen. Tre av ledamöterna vill fortsätta med den nuvarande penningpolitiken, tre vill strama åt. Ingves är en av duvorna och har som riksbankschef använt sin utslagsröst. Väljs en hök till ny riksbankschef så skiftar balansen i direktionen. Riksbanksfullmäktige, under ledning av Susanne Eberstein (S) från Sundsvall, har onekligen ett viktigt val att göra.

Mer läsning

Annons