Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Persson: Stackars Olle Larsson

Stackars Olle Larsson och Härjedalspartiet.

Annons

Samer har fått bedriva renskötsel i flera hundra år. Det får inte Olle Larsson. Stackars Olle Larsson.

Samer har ett eget sameting. Det har inte Olle Larsson. Stackars Olle Larsson.

Samer är en nationell minoritet. Det är inte Olle Larsson. Stackars Olle Larsson.

Samer har tvingats fly till Norge undan statligt förtryck. Det har aldrig Olle Larsson. Stackars Olle Larsson.

Samer har straffats för avgudadyrkan. Det har aldrig Olle Larsson.  Stackars Olle Larsson.

Samer får sina rättigheter som urbefolkning ifrågasatta av ett litet lokalt missnöjesparti i Härjedalens kommun. Det får aldrig Olle Larsson.

Det är inte synd om Olle Larsson och Härjedalspartiet. Däremot är det tråkigt hur Härjedalspartiet bedriver sitt politiska hantverk i Härjedalens kommun. Det drivs frågor om tillsättandet av sanningskommissioner om samer och hur härjedalingar har behandlats i den vilda vanföreställningen att samer är privilegierade på härjedalingarnas bekostnad. Det drivs frågor om en nedmontering av samers rättigheter och att härjedalingar ska erkännas som minoritet. Inget av detta är kommunpolitiska frågor. Inget av detta är en politik för att hålla ihop Sverige och Härjedalen i tider av regional och social klyvning.

Eftersom Olle Larsson och hans parti inte lyckades hålla sig till kommunpolitik i Härjedalens kommunfullmäktige blev deras hjärtefrågor inte behandlade vid det senaste mötet. Fullmäktiges ordförande Gunilla Hedin (S) gjorde helt rätt som avvisade interpellationerna. Härjedalspartiets frågor har ingenting med "fullmäktiges, en nämnds eller en fullmäktigeberednings handläggning" att göra, som det står i kommunallagen.

Förhoppningsvis drar de röstberättigade i Härjedalen samma slutsats i kommunvalet 2018.

Mer läsning

Annons