Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nerbrand: Vi bör bli mer som Silicon Valley

I en gästkrönika lyfter Sofia Nerbrand frågan om svenskt näringslivsklimat och blickar mot Silicon Valley. Nerbrand är fristående krönikör hos Liberala Nyhetsbyrån.

Annons

Selfie framför Apples Campus.

Silicon Valley är ett förhållningssätt, inte en plats, som Linkedin­grundaren Reid Hoffman beskrivit fenomenet. Optimism är en av förklaringarna till alla framgångar som sker på en liten yta i norra Kalifornien. Allt anses möjligt.

En annan är att det som inte flyger direkt ses som ett steg i en läroprocess och inte som ett misslyckade. En tredje är att människor hjälps åt. En fjärde är stor rörlighet – människor kommer hit från hela världen och de byter jobb ofta.

Apples nya rymdskeppsliknande kontor är imponerande därdet ligger i Cupertino. På andra sidan bukten tillverkas Teslor i världens näststörsta byggnad. Grundarna Steve Jobs respektive Elon Musk personifierar viljanoch förmågan att förändra människors liv. I Silicon Valley utvecklar ingenjörer artificiell intelligens, robotar, nanoteknik och virtuella verkligheter. Prylar omkring oss är på väg att lära sig att kommunicera, analysera och agera på egenhand. På gatorna rullar redan ett inte oansenligt antal förarlösa bilar.

Vilka tekniker som kommer att slå igenom stort är oklart, men de är på god väg att förändra vår vardag fundamentalt. Så mycket står klart. En reaktion är att förfasas över att smarta maskiner tar över. Det är lätt att se faror med artificiell intelligens och kvantdatorer och oroa sig för hur man ska hänga med i svängarna som arbetstagare.

Men i grund och botten ska vi tacka Jobs, Zuckerberg, Musk och kommande superentreprenörer för att de ger var och en tidigare oanade möjligheter. För någon hundralapp i månaden kan vi i dag se film och lyssna på musik ur ett oändligt bibliotek i smarta telefoner. Nyheter, videosamtal och sociala medier är i stort sett gratis. Mat och taxi beställs enkelt via en app. Och så vidare.

Utvecklingen kommer att skapa nya typer av arbetsuppgifter och sätt att försörja sig. I Sverige kan automatiseringen öka tillväxten med 1,3 procent per år och skapa 300 000 nya jobb till år 2030, enligt en alldeles färsk analys utförd av McKinsey på uppdrag av Google.

Men hur förbereder man sig bäst för att klara omställningen på arbetsmarknaden? Vad kan privatpersoner, företag och offentlig sektor göra för att skapa så goda förutsättningar som möjligt att ta till vara det nya som kommer?

Den nya tekniken bär med sig stora möjligheter att få mer fritid och större livskvalitet, men även utmaningar att hitta nya former av meningsfull och betald sysselsättning. Det är helt avgörande att högtidstalen om livslångt lärande blir verklighet. Att de politiskt ansvariga ser till att utbildningsväsendet moderniseras och byggs ut samt att det blir ekonomiskt möjligt för den enskilde att förkovra sig eller rent av skola om sig. Gång efter annan.

Ingenting är mer angeläget. Politiken måste bli mer experimenterande, lärande och beredd att ompröva om resultaten inte blir de önskade. Ta till sig det förhållningssätt som gjort Silicon Valley så framgångsrikt.

Varför nöja sig med mindre?

Mer läsning

Annons