Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar vi skriva Daesh

/

Den humana katastrofen och inbördeskriget i Syrien är ett återkommande ämne på ledarsidan.

Annons

Barbarerna som förslavar, halshugger och terroriserar människans värde kallas oftast för IS, ISIS eller Islamiska staten i svensk media. Nyligen fattade den franska regeringen ett beslut att sluta använda dessa benämningar och i stället kalla terrororganisationen för Daesh, vilket den är känd som i mellanöstern.

Det är en linje vi på ledarsidan tänker ansluta oss till. Beslutet kommer efter att en av våra läsare hört av sig och ställt frågan varför vi använder benämningar som IS, ISIS och Islamiska staten i våra texter. Det har i sin tur gett fog för efterforskning i ämnet.

Genom att kalla terrororganisationen Daesh för IS, ISIS, eller Islamiska staten skänker vi den ett oavsiktligt erkännande och oönskad legitimitet. I slutändan förstorar det terrororganisationens styrka vilket bidrar till att sprida oro och osäkerhet i vår omvärld. Man ska också kalla saker vid dess rätta namn.

Vi använder ordet Daesh och inte IS eller islamiska staten eftersom Daesh varken är en statsbildning eller en företrädare för islam. Daesh företräder islam lika lite som Ku klux klan företräder kristendomen. Vi vill heller inte ge Daesh legitimiteten i att erkännas som en stat. Daesh är ingen islamisk stat. Det är en terrororganisation.

Daesh står för al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham, vilket i sin tur betyder islamiska staten i irak och Levanten.

Terrororganisationen ser det dock som en förolämpning att kallas för Daesh eftersom det i sin tur liknar nedsättande ord som daes (krossa) och daw'aish (trångsynta).

Att Daesh inte gillar namnet Daesh har gjort beslutet enklare. Därför kommer vi skriva Daesh i framtiden.

Mer läsning

Annons