Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu förtjänar regeringen lite beröm

Äntligen ett välgörande besked från regeringen i näringspolitiken!

Annons

Det är inte ofta det finns anledning att berömma regeringen, som är historiskt svag. Men en sänkt energiskatt är precis vad Sverige behöver.

Nyligen meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) och näringsminister Mikael Damberg (S) att serverhallar och datacenter ska betala samma energiskatt som den tillverkande industrin. Med det vill man göra dataindustrin till en ny basnäring i Sverige. Om förslaget genomförs innebär det att serverhallar får betala 0,5 öre/kWh mot dagens 19,4-29,4 öre/kWh, beroende på var i landet serverhallen liggen. Det är en viktig åtgärd ifall Sverige vill kunna hävda sig i dragkampen när stora företag söker etablering av sina datacenter och serverhallar. Finland och Danmark är två näraliggande länder som redan har tagit steget och sänkt sin energiskatt för att stärka konkurrenskraften.

Som ensamt lyckat exempel, hittills, står Facebooks etablering av serverhallar i Luleå. För Facebook innebär skattesänkningen en minskad kostnad på 100 miljoner kronor varje år. En betydande summa alltså.

Luleå kommun hoppas att Facebooks serverhall kommer bidra till att skapa 2000 nya arbetstillfällen. Regeringens beräkningar är dock betydligt mer återhållsamma: 300. Oavsett är det ett stort antal arbetstillfällen och ett viktigt steg för att diversifiera arbetsmarknaden i norra Sverige.

För Östersund återstår nu bara att studera Luleås recept och lära av framgångarna. Om det bara blir så "få" som 300 nya arbetstillfällen vore det fortfarande en stor seger för Östersunds kommun och jämtländsk arbetsmarknad. Det är bara att berömma regeringen om man väljer att göra verklighet av sitt löfte om en sänkt energiskatt. Sänkningen kan med fördel tillfalla fler branscher.

Mer läsning

Annons