Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Putins hot mot Sverige är samma gamla tunnskrammel om och om igen

Ryske presidenten Vladimir Putin har förnyat gamla hot mot ett svenskt Natomedlemskap. Här reder Patrik Oksanen, ledarskribent i Mittmedia med inriktning på säkerhetspolitik, ut begreppen och kommenterar utspelet.

Annons

”Om Sverige går med i Nato kommer det självklart att ha negativ effekt på våra bilaterala relationer.”

Ryske presidenten Vladimir Putin fortsätter att hota Sverige (och Finland) för vad som händer vid ett Natointräde. Syftet är att skrämma beslutsfattare och opinion så att Sverige och Finland inte söker inträde i den västliga försvarsgemenskapen.

Läs mer: Stig Henrikssons märkliga omsorg om rysk underrättelsetjänst

Detta skrämselspel har Ryssland hållit på med i tio år, sedan svensk fredsrörelses egen favorit bland de ryska underrättelseagenter, dåvarande ambassadrådet Vladimir Kozin, levererade en svavelsalva på direktorder från Moskva (utan ambassadörens vetskap) och som chockade Helsingfors som inte hört sådana tongångar sedan Jurij Andropov (tidigare KGB-chef) styrde Sovjetunionen.

Budskapet är alltså inte nytt. Även utrikesminister Lavrov har levererat det samma under 2016. Året dessförinnan var ambassadör Tatarintsev budbäraren i en DN-intervju. Det är alltså återkommande, nötandet.

Läs mer: Vad säger Ryssland egentligen?

Och det förstärks på olika sätt. Som att Ryssland övade kärnvapenanfall mot Sverige på långfredagen 2013. Att just nu köra in en atomubåt stor som en Finlandsfärja i Östersjön är en annan påverkanssignal.

Men även om budskapet inte är nytt så det en upptrappning att Putin själv levererar budskapet inför sommarens och höstens övningssäsong, där den ryska informationskrigföringen särskilt riktar in sig på försvarsmaktens övning Aurora. Sveriges samarbete med andra länder ska försvåras så att det framstår som oattraktivt att göra saker ihop med sina vänner.

Putin gör inte utspelet för att han är orolig för ett Natointräde idag. Den parlamentariska situationen är fastlåst vid att stå utanför. Däremot arbetar Ryssland långsiktigt med påverkan och det här är ett sätt att frysa låset ifall någon skulle hitta nyckeln till Natodörren.

Läs mer: Rysslands atombudskap till oss

Vad sade Putin då? Enligt TT:s chefredaktör Jonas Eriksson som träffade Putin i St Petersburg sade han så här:

”Om Sverige går med i Nato kommer det självklart att ha negativ effekt på våra bilaterala relationer. För oss betyder det att Nato expanderar mot våra gränser, till och med från svenskt territorium...Självklart betyder det inte att vi kommer att bli hysteriska och göra våra robotar redo, men vi kommer att fundera på ett lämpligt svar. Det skulle vara ytterligare ett hot mot Ryssland. ”

Det är alltså snömos, men väl konstruerat snömos och anpassat för att passa olika delar av publiken.

Putin (uppe till höger) lyssnar på nationalsången vid invigningen av Sim-VM i Kazan 2015.

Låt oss börja med det självklara.

Nato är en försvarsallians. Nato utgör inte vad vi menar med hot mot den ryska federationen.

Styrkeförhållandena längs ryska gränsen är i storleksordningen 10:1 till Rysslands fördel. Natos roterande bataljoner kan bara ses som ett hot mot de ryska divisionerna om man lider av extremt låg tilltro till sin försvarsmakt.

Och någon låg tilltro till försvarsmakten finns inte i dagens Ryssland, som präglas av Alexander II:s talessätt: ”Ryssland har bara två allierade, armén och flottan.”

Läs mer: Ryske generalen som sätter oss på kartan

Däremot…och här kommer poängen…så är faktiskt EU och Nato ett hot mot Rysslands övergripande utrikespolitiska mål eftersom dagens ordning inte går ihop med vad Ryssland vill. Det är Ryssland som vill rubba ordningen, inte tvärtom.

Och då tar man fram ett av sina främsta trollkort, russofobin/rysskräck som gör alla elaka nog för att inte vill ge Kreml det man vill ha.

Putin "framförde att han uppfattar en växande russofobi, som han ser som ett resultat av att Ryssland försvarar sina, enligt honom, legitima intressen internationellt”. enligt TT:s text.

Ryska fallskärmstrupper paraderar i Moskva 2016.

Vad är då ”legitima intressen” enligt Kreml?

För det första vill Ryssland ha en inflytelsesfär (här kan vi diskutera storleken - från forna Sovjetunionen minus Baltikum till så mycket man kan skaffa sig, inklusive Sverige).

Det betyder kringliggande länder där Kreml har ett avgörande inflytande, där beslutsfattandet inte är suveränt och där ingenting inträffar som går emot Kremls vilja.

Skalan på det inflytandet kan vara från marionettregimer till Finlandisering. Finland var under Kalla Kriget bundet till Moskva genom VSB-pakten och hade inte full frihet att fatta sina egna beslut utan var tvungen att ta "hänsyn".

Det var först efter Sovjetunionens sammanbrott som Finland kunde söka medlemskap i EU och frigöra sig.

Det andra målet är en ny säkerhetsstruktur i Europa. För att kunna nå målet med en inflytelsesfär måste den säkerhetsordning som började byggas med Helsingforsavtalet på 70-talet och vidare med Parisstadgan skrotas.

Läs mer: Repression, patriotism och krigsekonomi präglar Rysslands säkerhetsstrategi

Ryssland kan inte nå sitt mål i en regelstyrd värld där små stater har likvärdiga rättigheter som stora. Och där vägval om man vill tillhöra multilaterala organisationer som EU och Nato är en fråga för nationell suveränitet att avgöra. Ett tredje land kan inte stoppa ett medlemskap.

Om Ryssland genom sina hot kan ha veto mot att Sverige går med i Nato har man slagit ännu i spricka i väggen på den ordningsstyrda säkerhetspolitiska världen.

Det Ryssland vill ha är en återgång till den starkes rätt. Ett Europa där ”realpolitik” är modeordet. Där starka dominerar svaga. En återgång till konkurrerande nationella intressen (inte system eller politiska rörelser som under Sovjettiden) där makt går före rätt. Det är därför som Ryssland på olika sätt stödjer de rörelser (både till höger och vänster) som vill undergräva den regelstyrda världen.

Detta systemskifte är ett existentiellt hot för små staters suveränitet, särskilt de som ligger nära Ryssland. Det här förstår man i den allmänna debatten i Baltikum och i diplomatkretsar i övriga närliggande länder.

Finlands president Sauli Niinistö och Vladimir Putin

Men den svenska debatten har svårt att ta in det här. Och dess konsekvenser.

Vad kan Putins hot betyda konkret då?

Den frågan har besvarats av det finländska utrikesministeriets expertgrupp som i den oberoende Natoutredningen konstaterar att det kommer att kärva en period med handel och bilaterala relationer ”…men någon öppen konflikt skulle inte nödvändigtvis följa, eftersom Ryssland vore medvetet om att alla övergrepp skulle leda till att hela alliansen reagerar.”

Läs mer: Finlands Natoutredning säger säkrare med Nato men tillsammans med Sverige

Tidigare erfarenheter visar också att det efter en tid återgår relationen till vanlig nivå.

Och avsett vad vi anser om själva sakfrågan Nato så måste svensk politisk debatt med kraft avvisa rysk påverkan.

Tyvärr spelar en del av våra reaktioner Ryssland i händerna. Här behöver vi bli mycket bättre snabbt.

Förövrigt är det bara att känna medlidande med det ryska folket som drabbas värst av maktapparaten i Kreml.

Putin och generalstabschefen Gerasimov

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons