Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner: Bättre att försöka sänka skatten än att smita från den

Annons

För många husägare är sommaren och hösten renoveringarnas tid. Men det som är "dyrt" att köpa av den seriöse företagaren går ofta att ordna på annat håll. När skatt och sociala avgifter inte längre tas med i beräkningen går det nämligen att erbjuda låga priser, som den som följer reglerna givetvis får svårt att matcha.

En hantverkare med skruvdragare fäster en golvplanka i ett trägolv.

Att uppskatta svartarbetets omfattning är vanskligt och Skatteverket för ingen statistik över detta av naturen svårfångade fenomen. Förvisso har förändrade avdragsmöjligheter gjort det mindre förmånligt att anlita vit arbetskraft, och från berörda Rot-branscher har larm om ökad efterfrågan på svarta tjänster kommit i spåren av regeringens åtstramningar, men slutsatserna om förändringarnas eventuella effekter på svartjobbandet bör nog än så länge vara försiktiga.

Svartjobben är hur som helst inte ett nytt fenomen. Visst måste incitamenten vara sunda och klokt utformade, men ansvaret att inte fuska när tjänster ska köpas ligger på individen, inte på den politiker som för tillfället råkar vara finansminister. Svartjobb är definitivt inte något som vi bara måste acceptera, och om det är så att gemene man måste få olika avdrag för att över huvud taget avhålla sig från att fuska är det någonting som inte står rätt till.

Den illojala konkurrensen slår mot seriösa firmor, som bidrar till välfärdens finansiering just därför att affärerna är vita, och baksidorna är många. Den som utför arbetet hamnar i en otrygg position och även beställaren kan dra på sig stora problem om något skulle gå fel. Det ligger helt enkelt inte i någon parts intresse att den svarta ekonomin tillåts existera, och det borde inte vara socialt accepterat att utnyttja systemen, genom att exempelvis be snickaren att omvandla reella materialkostnader till fiktiva arbetstimmar (som är bättre ur Rot-synpunkt).

Visst kan man tycka att det blir för dyrt när företagaren måste ta ut så mycket att det utöver omkostnader och skatt blir något kvar att leva av, men att köpa svart är under alla omständigheter ett uselt sätt att protestera. Ett sätt att revoltera kan vara att rösta på ett skattesänkarparti, men det blir givetvis skenheligt att prisa företagande samtidigt som man genom sitt eget konsumentbeteende bidrar till att sabotera för de seriösa aktörerna på marknaden. Och på motsvarande sätt kan man inte kräva att andra ska betala hög skatt, och använda stora ord som rättvisa och solidaritet, samtidigt som man själv smiter undan. Dubbelmoralen skaver oavsett i vilken politisk färg den kommer.

I en tid när behoven är stora måste den allmänna skattemoralen värnas. Man kan ha olika politiska uppfattningar om hur hög skattekvoten bör få vara, men den skatt som vi är ålagda att betala ska banne mig in.

Mer läsning

Annons