Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prata inte om politik på Julafton det blir bara bråkigt

Annons

Konkurrensen är låg, javisst! Trots det törs jag utnämna Tomten är far till alla barnen som den bästa svenska julfilmen. Det är en film fylld av svart humor, underhållande tragedier och en igenkänning i de allra flesta svenska folkhemmen.

Tragedi är en dramatisk genre som har funnits i 2 500 år. Att vi föredrar den som skådespel framför verkligheten beror på hur tragedier regisseras. En regisserad tragedi avslutas alltid med en katarsis, det vill säga en renande process. Efter tragedins slut finns inget mer som behöver sägas eftersom allt redan är sagt. Som publik kan vi därför upplyft gå vidare som vittnen till skådespelet.

Så funkar det inte i verkligheten. Människan är inte en skådespelare, utan en komplex varelse. Vi har en fri vilja och saknar en regissör i vårt liv som bestämmer vad vi ska säga eller vad vi ska göra. Vi bör eftersträva katarsis och gå vidare med våra liv efter en tragedi men av olika anledningar kan det vara svårt. Man kanske befinner sig mitt i den.

Därför är tragedier trevligt på tv, men inte lika trevligt i verkligheten.

Får man supa på Julafton? Där har vi den evigt onödiga juldebatten som återkommer varje år. Svaret borde dessutom vara väldigt enkelt. Självklart får man dricka alkohol på julafton. Att frågan om en vit jul tas upp beror inte på att nykterhetsrörelsen vill jävlas med folk. Tvärtom är nykteristerna rätt inställsamma till det traditionella julfirandet eftersom alkoholfria alternativ presenteras och uppfinns.

Frågan handlar återigen om katarsis, hur människor går vidare från en tragedi. Vi har väldigt många familjer i Sverige där alkoholen har varit ett problem på Julafton, vit jul är en katarsis för dessa familjer. Det finns också väldigt många familjer som skulle behöva en vit jul, eftersom alkoholen stör och bidrar till en otrygg jul för barn och vuxna.

Sunt förnuft borde råda i frågan. Om man utan tvivel vet att omgivningen inte störs av närvaron av alkohol på jul då är det inga problem att dricka. Men om man är osäker på vad omgivningen tycker om supandet då bör man fundera ett varv till innan första julölen öppnas.

Det handlar om respekt för omgivningen, att undvika tragedier och garantera att hela familjen får ett trevligt julfirande.

Det finns fler tragedier än alkohol på jul. En utveckling i den svenska samhällsdebatten är att vi har blivit allt sämre på att respektera människor med en annan politisk uppfattning och andra politiska åsikter. Både sak och person alltså. Om man känner att respekten är svår, då vädjar jag till dig att avstå från politiska debatter vid julbordet. Även om någon har sagt något som är riktigt korkat.

Jul är fredstid och ett utmärkt tillfälle till att avstå från politiska diskussionsämnen som ändå inte kommer kunna lösas vid sittande bord. Om något kontroversiellt dyker upp är det bättre att titta ut genom fönstret och utbrista något uppenbart om hur vädret ser ut. Att prata om vädret är alltid ett tacksamt drag om man vill byta samtalsämne i Sverige.

God jul på er. Nu tar vi helg.

Mer läsning

Annons