Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Varför kritiserar MP en effektiv klimatpolitik?

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin har riktat hård kritik mot Centerpartiets budget. Den kritiken är svår att förstå. Båda partierna har lika höga klimatambitioner, men Centerpartiets politik har visat sig mer effektiv för att minska utsläppen.

Annons

Miljöpartiet riktade mycket hård kritik mot alliansregeringen på miljöområdet när partiet befann sig i opposition. Inte minst gäller det klimatpolitiken. Man tog till exempel fram en rapport med namnet "Fem förlorade år för klimatet", som var en granskning av alliansregeringens miljöpolitik 2007–2013. Rapporten finns fortfarande på Miljöpartiets hemsida.

Nu har Miljöpartiet suttit i regeringen tre år, och därmed kunnat påverka Sveriges klimatpolitik. Partiets språkrör Isabella Lövin har till och med titeln klimatminister. Resultatet av Miljöpartiets insatser är dock inte speciellt lysande.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin har riktat hård kritik mot Centerpartiets budget. Den kritiken är svår att förstå. Båda partierna har lika höga klimatambitioner, men Centerpartiets politik har visat sig mer effektiv för att minska utsläppen.

De svenska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser minskade i många år med ett par procent per år. De senaste åren har dock utsläppen inte minskat utan ökat något. Trendbrottet kom ungefär 2014, det vill säga då Miljöpartiet tog plats i regeringen.

Det här är uppseendeväckande. Men det bevisar att det inte är ord som gäller för att minska de svenska utsläppen av växthusgaser, utan handling. Och uppenbarligen hade alliansregeringen, där Centerpartiet var ansvarig för miljöpolitiken, en mer effektiv klimatpolitik än S-MP-regeringen.

För några dagar sedan kom Centerpartiets budgetmotion för de kommande tre åren. Den utsattes för mycket hård kritik från Miljöpartiet. Isabella Lövin anklagade Centerpartiet för att vilja skära ner miljöbudgeten med 11,3 miljarder kronor de närmaste tre åren, vilket enligt henne innebär att Sverige riskerar att missa klimatmålen.

Det viktigaste för klimatet är dock inte hur många miljarder som anslås i en budget, utan om klimatpolitiken har effekt. Och här visar utsläppssiffrorna att Centerpartiets politik under alliansregeringen uppenbarligen fungerar bättre än Miljöpartiets politik.

S-MP-regeringen genomför till exempel ofta åtgärder som kostar mycket, och därför ökar på miljöbudgeten, men som ger små resultat. Ett bra exempel är "Klimatklivet", där runt en miljard kronor per år delas ut till lokala klimatinvesteringar. Utvärderingar visar att den här typen av projektstöd är ineffektiva: många projekt genomförs inte, andra projekt hade genomförts även utan stöd. I stället skapar stöden en stor byråkrati som tar resurser från kommunernas miljöarbete.

En annan ineffektiv åtgärd som Miljöpartiet drivit igenom är flygskatten. Enligt regeringen skall skatten ge ökade statsintäkter på 1,7 miljarder kronor och minska de svenska koldioxidutsläppen med 0,2 procent. Mycket talar för att detta är glädjekalkyler. Flygskatten medför också att flygtrafik flyttar till Sveriges grannländer, vilket inte minskar de totala utsläppen.

Centerpartiet säger nej till flygskatten. Däremot vill Centerpartiet höja andra miljöskatter med 13 miljarder kronor mer än regeringen. Det håller dock Isabella Lövin tyst om.

Miljöpartiet har höga ambitioner på klimatområdet. Det är bra. Däremot är partiet inte lika bra på att omsätta dessa höga ambitioner i effektiv politik.

Centerpartiet har lika höga klimatambitioner, men kan också utforma en effektiv politik. Varför Miljöpartiet då riktar så hård kritik mot Centerpartiet är mycket svårt att förstå.

Läs mer: Varför ska man nu rösta på Miljöpartiet?

Mer läsning

Annons