Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till landsbygdens försvar

/
  • Nog är det lycka att sitta på en brygga med ett glas vin i kvällen och titta ut över Ljusnan.

Kan ni hålla utkik om det blir några hus till salu?

Annons

Vi vill så gärna flytta till Segersta. Orden kommer från en kompis, en småbarnsfamilj som redan sålt sin lägenhet i Stockholm. Nu väntar de på att ett passande boende ska bli ledigt på den svenska landsbygden. Rätt modigt och väldigt målmedvetet.

 Det är också en kontrast mot de ständiga reportagen om den "redan döda delen" av Sverige, den som börjar när tunnelbanan nått ändstationen i Mörby Centrum. Bilden är tydlig; landsbygden är död, eller i alla fall döende. Arbetslöshet, ambitionslöshet, dåliga kommunikationer och utflyttning. Eller?

Det är lätt att bli nedslagen av den bild som målas upp, men det finns det ingen anledning att bli. Till landsbygdens försvar, det mesta blir faktiskt bättre!

Fler och framgångsrika företag: Andelen människor som driver företag är högre på landsbygden än i städerna. Omsättningen ökar på alla arbetsställen, men bland de allra minsta och i de största är det landsbygdens företag som leder utvecklingen med snabbast ökande omsättning.

Lönerna ökar snabbast

Tack vare företagens ökade omsättning skapas också möjlighet till fler jobb på landsbygden. Dessutom ökar lönerna. Faktum är att löneökningarna sedan 2005 går snabbast på landsbygden. På gles landsbygd har ökningen, som andel av lönen, under en sexårsperiod varit hela femton procent högre än i storstadsområden.

Bättre kommunikationer: Sedan 2010 har andelen av befolkningen i glesbebyggda delar av landet som har tillgång till bredband med minst 10 megabit per sekund ökat från 45 % till över 99%. De som har tillgång till fast fiber i samma områden har lite mer än tredubblats.

Trendbrott, fler bor på landsbygden: Fler människor flyttar till landsbygden, än från den. Men färre födda än avlidna har gjort att man tidigare ändå minskat befolkningen. 2013 blev ett historiskt år. För första gången på länge ökade landsbygdskommunerna sin befolkning. Och enligt de siffror man kan hitta på SCB:s hemsida ser den positiva trenden bara starkare ut för 2014.

Och vi är lyckligare: I Finland genomfördes en undersökning mellan 2012 och 2014 bland 150 000 invånare som konstaterade att människor som bor på landsbygden är lyckligare än andra.

Förra helgen tog jag en kvällspromenad med hunden, ett glas vin i handen och foppatofflor på fötterna. Vi gick och satte oss på en brygga och tittade på kvällssolen som gick ner över Ljusnan. En livskvalitet som få andra platser skulle kunna ge mig. Självklart är vi lyckligare.

Landsbygden skildras ofta som en plats där man bara väntar på att siste man ska släcka lyset och ta ner skylten. Visst har vi utmaningar, precis som andra delar av landet. Men för den som inte redan bestämt sig för att landsbygden är död finns faktiskt all anledning att vara optimist.

Mer läsning

Annons