Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare migrationspolitik i Danmark trots det lägsta mottagandet på 10 år

Annons

Nyhetsrubrikerna nådde Sverige: I Danmark vill Socialdemokraterna (Socialdemokratiet) avskaffa rätten att söka asyl i landet. I stället ska asylsökande skickas till danska flyktingläger utomlands, enligt förslag ett demokratiskt land i Nordafrika.

– Situationen är ju sådan att det kommer fler flyktingar till Europa än vi själva kan hantera, motiverade partiledaren Mette Frederiksen till dansk media.

Utspelet kommer i en tid där Danmark har sitt lägsta mottagande av flyktingar på 10 år, 3500 har sökt asyl i landet under 2017. Utspelet bör i stället ses ur det danska partiets intresse att fånga en stor flyktingkritisk opinion i landet och därmed återta regeringsmakten från liberala Venstre.

Frågan de danska socialdemokraterna borde ställa sig är ifall förslaget över huvud taget går att genomföra. Hur försäkrar man sig om att en sådan ny migrationspolitik inte bryter mot till exempel gällande asylrätt och EU-rätt.

I Nordafrika får Danmark svårt att hitta partners om de danska sossarna återtar regeringsmakten. Egypten är i dag en militärdiktatur och Libyen vacklar mellan anarki och inbördeskrig. Då återstår bara Tunisien som klarar ett demokratikriterium.

Tunisien är ensamt nordafrikanskt land som beskrivs som "fritt". Men Tunisien hälsar via sin ambassad att man säger nej till ett sådant samarbete med Danmark. Tunisien tar redan i dag hand om 400 000 flyktingar från grannlandet Libyen och anser att nuvarande avtal med länder som Storbritannien, Frankrike och Italien är tillräckliga. Tunisien kan inte vara hela Europas avlastande samvete bara för att det i Europa finns ett svalt intresse för asylprocesser.

Ur ett humant perspektiv är förslaget inte tillräckligt acceptabelt. Danmark gränsar inte till en konfliktzon, grupper av asylsökande måste därför smugglas igenom mängder av Europeiska länder för att ta sig till Danmark. Men intresset för att söka sig till fred och frihet i Danmark kommer inte avta med ett sådant nytt förlag. Effekten blir snarare att människor kommer gå under jorden och gömma sig.

Vän av ordning undrar varför inte Danmark upprättar läger nära konfliktzoner där man kan söka asyl – om nu resan till Danmark är problemet. Precis som i övriga länder, inklusive Sverige, handlar politikutvecklingen om att blidka flyktingkritiska opinioner – inte om att underlätta för asylsökande.

Det finns en mycket bred samsyn kring att asylsystemet i EU måste förändras. Människor söker sig hit, men ingen eller få är villig att ta emot. De som tar emot, gör det alldeles för dåligt. Den här situationen är varken bra för länderna eller de asylsökande. Det måste vara möjligt att finna en rimlig medelväg mellan å ena sidan förslag om deporteringar, militär i förorten och flyktingläger i Nordafrika och å andra sidan fri invandring utan krav. Varför inte något så opretentiöst som en ordnad och planerad asyl- och integrationsprocess? Har Europas ledare glömt den medelvägen?

Europas ögon måste kunna se längre än till nästa val – särskilt i prövande tider.

Mer läsning

Annons