Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Bertil Eliasson, Föllinge

Min älskade make, vår pappa, morfar och gammalmorfar har somnat in. Den första riktiga frostnatten för i år lämnade han oss med ett stort tomrum, men med ljusa och glada minnen från tiden innan sjukdomen blev för svår. Han har det lugnt nu och får välförtjänt vila, tills vi möts igen. Han blev 84 år.

Annons

Bertil föddes i Föllinge. Där växte han upp tillsammans med två yngre systrar. Han gick ut folkskolan i Föllinge och började sedan arbeta i sin fars lanthandel. Det var ändå livet i naturen, som han prisade högst och så småningom gick han en skogsutbilning på Torsta. Efter det gjorde han sin militärtjänst på signalistregementet i Boden och direkt efteråt fick han jobb som virkesmätare åt Sundsvalls virkesmätningsförening. Det passade Bertil bra. Han fick vara ute i naturen.

Vintern 1958/59 tjänstgjorde han som FN-soldat i Gaza. Då hade vi två träffats. Det var kämpigt för oss båda, men allt blev rätt, och när han kom tillbaka därifrån gifte vi oss. Två döttrar föddes i familjen och senare har familjen utökats med både barnbarn och barnbarnsbarn.

Med tiden förändrades förutsättningarna för virkesmätning. All mätning skulle ske på terminaler och Bertil skulle förflyttas till Sundsvall. Det var nu inte så lätt. Vi hade byggt hus och barnen skulle börja skolan. Då tog Bertil ett beslut. Han hade ett stort intresse för skidåkning och fotboll och utövade gärna de sporterna så snart det var möjligt, åkte Flyktingloppet flera gånger och även Vasaloppet. Sportaffären i Föllinge hade lagt ner verksamheten, och då kände han att lanthandlargenerna manade till att agera. Han öppnade Sport- och fritidsboden i Föllinge och nu fick han till sig naturen också indirekt, via kunderna. Storfiskare och storjägare växlade historier i butiken och många roliga kontakter knöts. Till butiken knöts också andra verksamheter, skiduthyrning på vintern och kanot- och cykeluthyrning på sommaren.

År 1992 inleddes en ny fas i livet. Sportaffären i Krokom blev till salu och där verkade Bertil, tills han, när han uppnådde pensionsåldern, hade en köpare på affären. Året var 1998. På grund av sviktande kundunderlag hade butiken i Föllinge lagts ned några år tidigare.

Bertils stora intressen i livet var, förutom familjen, och i unga år idrotten, jakt, fiske och fritidshuset i Lövsjön. Han jagade älg och småvilt, och fisketurerna längs älvar och i fjällen blev många. Jakt- och fiskeintresset varade så länge han orkade. Han visste var hjortronen mognade och svampen växte. Han var också på en jaktresa till Ryssland. Att resa var för övrigt något han uppskattade, och vi gjorde många resor tillsammans till skilda delar av världen, men han återkom ändå alltid till "åh, va´ skönt att få åka till stugan i Lövsjön."

Bertil var en rättskaffens man, ärlig, hederlig och ville alla väl. Han lämnar ett stort tomrum efter sig i familjen och vänskapskretsen. De sista åren har varit svåra för honom, men vi har tacksamt fått bevittna den fina vård han fått på Blomstergården i Krokom och nu får han slutgiltigt slippa smärtan och vila ut.

Familjen genom makan Anna-Lisa

Mer läsning

Annons