Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen dunkar, klubbar och skjuter för fullt under aktivitetsveckan: " Det är kul att prova på allt"

I veckan pågår kommunens initierade aktivitetsvecka i ÖP-hallen där fem klubbar och 25 ledare vägleder barn i tre olika sporter under fyra dagar. Men även under pauserna motionerar barnen, på eget initiativ.

Annons

Barn fotboll ÖFK ÖP-hallen. Sommarlovsaktivitet

Sommarlovsaktiviteterna som Östersunds kommun initierat tillsammans med fem idrottsföreningar - Östersunds FK, Östersunds DFF, Östersunds Basket, Jämtlands Basket och Östersunds IK - är i full gång i ÖP-hallen. På plats befinner sig 25 ledare som säger sig kunna ta emot upp till 250 barn.

Hittills har uppemot ett 80-tal barn närvarat i någon mån under dagarnas träningstimmar men det är ett varierande antal som kommer och går. De som är på plats får chansen att prova på både fotboll, basket och ishockey. Utan krav på tidigare färdigheter gör ledarna sitt för att individanpassa träningen och främja det absoluta syftet, att ha kul.

Några som är på plats och säger sig ha väldigt roligt är bröderna Runudde- Abbe 9 år och Olle 11 år. Pojkarna har sportat sedan fyra års ålder och har testat på det mesta som kan tänkas hinnas med.

- Jag började spela ishockey när jag var fyra, samtidigt som jag tränade gymnastik. Sen blev det också innebandy och fotboll, men nu är det 210 procent fotboll och ishockey, säger Olle självsäkert om sina redan 7-år långa idrottserfarenheter.

Barn basket Jämtlandbasket ÖP-hallen. Sommarlovsaktivitet

När jag frågar vilken sport som är roligast kan pojkarna inte bestämma sig, istället säger de sig tycka det bästa är att kunna utöva flera sporter.

- Jag tycker man kan hålla på med fem sporter, tiden finns i fickan, säger 11-åriga Olle samtidigt som hans mamma skrattar till och virrar på huvudet.

De har även en insikt i att det krävs mer än ett försök för att veta om en sport faktiskt är rolig eller inte och om de känner sig duktiga på det.

- Det är kul att prova på allt, men man måste liksom testa mer än en minut, några dagar eller så, säger Abbe som efter veckans träningar bestämt sig för att lägga till basket på sitt idrottande CV.

- Jag är yngst men nästan längst, därför vill jag prova på basket mer, säger Abbe.

Att få barnen intresserade av idrotterna verkar inte vara något problem och skratt och leende var det gott om i träningshallarna. Däremot finns det en konkurrerande faktor som inte var med i beräkningarna.

- Det där Pokémon Go är ju ett jäkla gissel, säger Torbjörn Gehrke, sportchef för Jämtlands Basket, om den främsta anledningen till fåtalet deltagande barn.

Men fåtalet barn möjliggjorde istället mer uppmärksamhet från ledarna för varje individ vilket Gehrke säger vara en positiv aspekt av det hela.

Men under dagarnas tre timmars träning hålls även obligatoriska pauser och dom nyttjar barnen på bästa tänkbara sätt.

- Ja dom som är här spelar ju Pokémon Go dom också, springer runt här i salarna och letar, så inte heller då sitter dom still, säger Gehrke med en positivt antydande ton om de rörliga fördelarna med den nya speltrenden.

Barn Ishockey ÖP-hallen. Sommarlovsaktivitet

Mer läsning

Annons