Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Hansson: Kaxig Pichler är på väg att skapa ett nytt damunder inom svenskt skidskytte

/


I lördags hörde jag Wolfgang Pichler bli intervjuad av radiosporten. Han var kaxig. Tysken flyttade fram sina positioner efter att Mona Brorsson blivit sexa på VM-sprinten i Oslo. Reportern frågade om vår svenske skidskyttetränare var nöjd?

Annons

"Nöjd, replikerade Pichler, i förmanande ton, "nej vi talar ju om Sverige, här räknas bara vinster och medaljer och jag har ändå fixat 40 medaljer till Sverige genom årens lopp".

Någon medalj blev det inte för Mona Brorsson i jaktstarten. Hon drabbades av nervdaller i skyttet, men visade även i onsdagens distanslopp, (29:a) att hon blivit minst två klasser bättre på knappt ett år. Dessutom gör hon de bra loppen i ett världsmästerskap och i den kanske tuffaste terrängen som finns – i och kring Holmenkollen.

Jag förvånades något över Wolfgang Pichlers tuffa framtoning i radioinslaget i förra veckan. Samtidigt måste just Mona Brorssons remarkabla förbättring i skidspåret vara kvittot som Pichler väntat på. Hans stentuffa träning fungerar fortsatt. De som underkastar sig demontränarens scheman har chans att nå världseliten. Och när Mona Brorsson i lördags var mindre än en halvminut från bronset hade Sverige plötsligt en ny svensk konkurrenskraftig kvinnlig skidskytt.

Wolfgang Pichler kunde därför kosta på sig att vara lite kaxig när radioreportern frågade om VM:s fortsättning. Pichler vet vad som finns i den svenska arsenalen. Medaljerna kom inte på onsdagen heller, men embryot till ett nytt slagkraftigt svenskt skidskyttelandslag har han definitivt på gång.

För i distansloppet låg Linn Persson åtta efter tre skjutningar och Mona Brorsson tia. Sen missades två respektive ett skott i sista skjutmomentet. Men än en gång: De blågula tjejerna är väldigt mycket bättre än ifjol. Lägg dessutom till att både Mona Brorsson och Ingela Andersson redan är klara för söndagens masstartslopp. Kvalificerade utifrån resultaten så här långt i Oslo-VM.

När Pichlers vara eller inte vara var på tapeten för ett antal år sedan var det många i landslaget som andades ut. De hade hört och levt med honom i många år och ville ha något nytt.

Tyvärr lyfte aldrig Sverige under hans efterföljare. Snälla och goa killar i landslagsledningen var nog bra, men det saknades pondus. När generalsekreterare Ingemar Arwidson därför återanställde Pichler efter hans treåriga rysslandsäventyr, skulle ordningen återställas.

Rekryteringen verkar bära frukt. För även om vi alltså inte har några medaljer ännu, så kan man äntligen knäppa på TV:n igen och åtminstone ha tron på någon eller några framskjutna placeringar. Spänningen är tillbaka.

Dessutom är jag optimistisk och tippar med hjärtat inför den kommande damstafetten: En medalj är inte omöjlig.

På torsdag är det herrarnas tur över fyra skjutningar. Fredrik Lindström har kapacitet, liksom Jesper Nelin, men det var länge sen Anundsjös stolthet såg en prispall på nära håll och fransoser, norrmän, tyskar och andra blir nog för övermäktiga även denna gång.

Mer läsning

Annons